Образование и възпитание в толерантност, срещу радикализацията на младите хора

Жените имат особено важна роля при превенцията и в борбата с екстремизма, прерастващ в тероризъм

Превенцията на екстремизма и радикализацията, водещи до тероризъм - това беше централна тема на срещата на външните министри на държавите членки на организацията за сътрудничество в Европа. На форума в австрийския град Мауербах българският първи дипломат Екатерина Захариева акцентира върху обучението по толерантност като една от най-важните стъпки за борба с радикализацията при младите хора.

Борбата срещу радикализацията на младите хора бе посочена в рамките на форума като една от основните мисии на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). България е активен участник в тази мисия, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че в региона на Западните Балкани формалното и неформалното образование трябва да бъде използвано ефективно за насърчаване на толерантността и плурализма от най-ранни детски години.

Министър Захариева подчерта също, че в борбата с радикализацията трябва да има различен подход към мъжете, жените, момчетата и момичетата. „Жените имат особено важна роля в превенцията и борбата с екстремизма, прерастващ в тероризъм. А въвличането им в образованието и работата с местните общности е важна стъпка", каза тя .В противен случай по думите ѝ жените може да се окажат силно оръжие в ръцете на терористите - и като извършители, и като помагачи.

Нарушеният диалог по ключови въпроси, включително и що се касае за отношенията ЕС-Русия в рамките на ОССЕ, бе също съществен елемент в разговорите днес.

Тази тема бе акцент и в двустранната среща между австрийският външен министър Себастиан Курц и руският първи дипломат Сергей Лавров. Пред форума Лавров постави открито и въпроса защо през последните години на нито един ръководен пост в ОССЕ не е имало представител от бившите руски републики. В пленарната сесия българският външен министър изтъкна, че механизмите за сътрудничество в сферата на сигурността, с които ОССЕ разполага, са поставени в риск поради намаляващото доверие между страните членки.

Пред колегите ми от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бях категорична, че образованието и възп...

Публикувахте от Ekaterina Zaharieva в 11 юли 2017 г.