Небостъргач закрива гледката към Витоша в софийски квартал

Животът

12-07-2017, 09:45

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой ще живее в софийските небостъргачи?

Намеренията за грандиозните строителства вече предизвикаха недоволство

Недоволни жители на столичния квартал "Стрелбище" готвят протест в сряда срещу построяването на небостъргач в градинка в района. "Не мога да попреча на издигането на тази сграда. Върховният административен съд вече ме глобява по 1000 лева на месец, защото не допускам построяването й". Това заяви пред Нова Телевизия
главният архитект на София Здравко Здравков.

Жителите на квартал „Стрелбище“ изразиха опасения, че небостъргачът, който трябва да бъде издигнат в една от градинките, ще блокира квартала и някои блокове повече няма да видят слънчева светлина.

"Хората се притесняват с право. Тези искания на инвеститора са вследствие на едно изключително противоречиво решение на ВАС", поясни Здравков. По думите му, през 2009-а година общият градоустройствен план предвижда въпросната градинка да остане запазена за озеленяване.

В момента се внася едно предложение с поредица от нормативни вратички, за да стане сградата 43-етажна, което я прави над 100 метра висока. Но ще задължим инвеститора да спази закона", допълни Здравков.

По-рано стана ясно, че в София може да изникнат цели пет небостъргача - един на бул. "Цариградско шосе", два на бул. "Черни връх" и още два на столичния булевард "България". Единият небостъргач на "Черни връх", който трябва да се намира до търговския център, трябва да бъде висок 215 метра.

За всички тези небостъргачи вече има разрешение от Столична община. Но за част от тях липсва одобрение от жителите на София.