Захариева и Галбур откриват наше посолство в Молдова наесен

В Молдова живеят 65 000 души с българско самосъзнание

Първите дипломати на България и Молдова - вицепремиерите Екатерина Захариева и Андрей Галбур, се разбраха да открият заедно новото българско консулство в град Тараклия, предава пресцентърът на МВнР. Двамата разговаряха в рамките на неформалната среща на външните министри от ОССЕ в Мауербах, Австрия.

Българското правителство взе решение за откриване на консулството, което ще обслужва нашето малцинство в Молдова, на 24 март т.г. Вече е избрана сграда и предстои нейното оборудване, като се очаква консулството да заработи наесен.

В Молдова живеят 65 000 души с българско самосъзнание.

Вицепремиерът Галбур изрази подкрепа Тараклийският университет да стане филиал на български вуз. „Между нашите две държави има човешки мост - българите в Молдова“, изтъкна той. Вицепремиерът Захариева заяви пълна подкрепа за европейския път на Кишинев.

По време на форума на ОССЕ Захариева разговаря и с италианския външен министър Анджелино Алфано. Двамата обсъдиха предизвикателствата, пред които двете държави са изправени като външна граница на ЕС. Българският вицепремиер обясни, че миграционният натиск от Турция е намалял с 82% спрямо миналата година, но подчерта, че единственият начин да се противопоставим на трафикантите на хора е Съюзът надеждно да охранява границите си. Министър Алфано запозна Захариева със ситуацията по т.нар. Средиземноморски маршрут на мигрантите и заяви, че страната му работи с Либия за възпиране на трафика на хора.

В Мауербах министър Захариева разговаря още с външните министри на Австрия - Себастиан Курц, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Кралство Нидерландия - Берт Кундерс, на Малта - Кармело Абела, и на Румъния - Теодор Мелешкану, с които обсъди редица въпроси от международния дневен ред.