Кои са най-мързеливите държави в света?

Общество

12-07-2017, 15:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

България е сред по-активните държави в света

Университетът на Станфорд направи проучване, включвашо общо 68 милиона минути информация за средното количество стъпки извървяно от жителите на държавите по света. Проучването е направено чрез "степометрите", които са вградени в повечето смартфони. Благодарение на тази апликация, учените от Станфорд са събрали информация от над 700 000 души по света.

Най-активната държава е Хонг Конг - жителите там извървяват средно 6880 стъпки на ден, докато най-мързеливи са индонезийците - те правят едва 3513 стъпки. Общото средно количество на стъпките по света на ден е 4961.

В Китай хората правят средно по 6189 стъпки на ден, а в Япония 6010. В Източна Азия, жителите на ОАЕ правят по едва 4516 стъпки. В Южна Америка, бразилците правят около 4300 стъпки на ден, а в САЩ средният човек извървява около 4800 стъпки на ден.

В Европа активността е сравнително по-висока от двата американски континента, като в Испания жителите правят почти 6000 стъпки на ден, а в Англия малко по-малко от 5500.

Българите са сред по-мързеливите европейци, като съгражданите ни правят около 5200 стъпки дневно. Този брой стъпки все пак ни нарежда сред по активните държави в света.

Скот Делп, професор по биоинженерство и един от учените провели това проучване, определи това изследване като 1000 пъти по-голямо от всяко предишно проучване върху човешката активност.

Според изследването нивата на затлъстяване не са свързани със средния брой стъпки на ден, обаче. Държавите с по-високи нива на затлъстяване имат по-голяма граница на "неравенство на активността" - разликата между активността на двата пола.

В държави като Япония например, където нивата на затлъстяване са ниски мъжете и жените имат сходни нива на активност, докато в САЩ, където жените са много по-мързеливи от мъжете, има по-високо ниво на затлъстяване.

Без особена изненада, хората ходят пеша повече в местата, където е по-удобно да се ходи.