Откриват арт инсталация с макети на орли

Мисия Пловдив

13-07-2017, 10:33

Снимка:

ЕVN България

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Целта е да предостави информация за видовите орли, както и заплахите, пред които са изправени птиците

До 20 юли 2017 г. в „Цар Симеоновата градина“ в гр. Пловдив ще бъде разположена арт инсталация с макети на орли. Представени са общо 6 броя макети на орли, които се срещат в България – царски орел, малък креслив орел, морски орел, скален орел, малък орел и орел змияр. Всеки от тях е в реални размери, като някои от птиците достигат над 2 метра при размах на крилете.
Жителите и гостите на Пловдив ще могат да разгледат макетите, които са монтирани на височина oколо 3 - 4 метра по някои дървета в непосредствена близост до Пеещите фонтани.  Инсталацията е по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с „Eлектроразпределение Юг“. Целта е да предостави информация за видовите орли, както и заплахите, пред които са изправени птиците и проектите за тяхното опазване.
На 19 юли (сряда) от 17 до 20 часа всички посетители на „Цар Симеоновата градина“ в Пловдив, благодарение на съвременните технологии, ще имат възможност да погледнат света през очите на орела и да полетят на крилете му. В деня на събитието, освен изживяването тип „виртуална реалност“ и арт инсталацията, БДЗП организира и детска работилница за изработване на оригами на орел.
Инициативата в Пловдив е част от честванията на 25-тата годишнина на програма LIFE, Директивата за хабитатите и “Натура 2000“. През май 2017 г. се навършиха 25 години от приемането на Директива за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с която страните-членки на Европейския съюз (EС)  се задължават да опазват около 1500 редки и застрашени вида растения и животни и около 230 вида местообитания. За целта се създава единна европейска екологична мрежа “Натура 2000“, която включва над 27 000 защитени зони, заемащи една пета от сухоземната територия на ЕС. Наред с екологичното законодателство ЕС създава и програма LIFE – финансов инструмент за подкрепа на проекти, свързани с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени, която от стартирането си през 1992г. е съфинансирала над 4300 проекта.
Голяма част от екологичната мрежа „Натура 2000“ в България е разположена на лицензионната територия на “Електроразпределение Юг” и включва Родопите, Сакар, Странджа и др. Дружеството води отговорна политика по опазване на околната среда и биоразнообразието, като осъществява свои проекти и подкрепя дейностите на държавни и неправителствени природозащитни организации, свързани с опазване на застрашени видове и техните местообитания. Компанията изпълнява редица целенасочени дейности за опазване на биоразнообразието, които включват кабелиране (подземно полагане) на въздушни електропроводи, поставяне на защитни изолации и обезопасяване на щъркелови гнезда, построени върху електрически стълбове.
С проекта “Живот за царския орел“ (LIFE 12 NAT/BG/572), който изпълнява съвместно с Българско дружество за защита на птиците, “Електроразпределение Юг” е първата инфраструктурна компания в България – координиращ бенефициент по програма LIFE.