Музикалните празници „Емил Чакъров“ продължават с рецитал

Бургас Лайф

13-07-2017, 17:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започнаха Дните на Емил Чакъров

Той по стихове на Мария Кондакова и музиката на Фредерик Шопен

На 17 юли в рамките на Музикални празници "Емил Чакъров", както и на инициативата "Завръщане вкъщи", ще бъде представен музикално-поетичният рецитал по стихове на Мария Кондакова и музиката на Фредерик Шопен в изпълнение на актрисата Невена Цанева и пианиста Лазар Кондаков. Мястото е зала "Петя Дубарова" в КЦ "Морско казино" , началният час е 18.00.

Кондакови са брат и сестра, израснали в семейството на свещеника Иван Кондаков, в което свободолюбието винаги е било основна добродетел. И двамата са ощетени от тоталитарния режим благодарение именно на тази своя семейна добродетел - Лазар остава без работа, а Мария емигрира.

С диригента Емил Чакъров ги свързва респектът към изключителното му дарование. Интересен факт е, че Емил Чакъров и Лазар Кондаков няколко месеца седят на един чин в прогимназията на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Пианистът Кондаков получава поощрителна награда на конкурса  "Светослав Обретенов" в Провадия и златен медал  на конкурса  "Виоти" в гр. Верчели, Италия през 1970 г. Мария Кодакова печели наградата на публиката на "Сливенските огньове" през 1978 г. Автор е на множество стихове, на сборника разкази "Балкански грешници" и романа "Господарите на залива".