Кирилов: Очаквам възражения за Закона за опазване на околната среда

Ако има атака, тя ще бъде изцяло конюнктурна и съобразно интереса на едни дежурни жалбоподатели

Очаквам обструкции, нормално е, има заявления в тази посока, но не очаквам сериозни протести в тая връзка. Ако има атака, тя ще бъде изцяло конюнктурна и съобразно интереса на едни дежурни жалбоподатели. Субекти, които очевидно черпят сила от законовата възможност да обжалват непрекъснато.

Това каза председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов по повод обсъжданите промени в екозакона за опростена процедура на ОВОС при обекти от национално значение, цитиран от Информо. Кирилов е един от тримата депутати от ГЕРБ, които предлагат радикално изменение на Закона за опазване на околната среда, с което да ускорят процедурите по Оценка въздействието на околната среда (ОВОС). Депутатите предлагат решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. „Предложили сме правно решение. Не сме предложили политическо или друго решение. Смятаме, че това правно решение е правилното”, посочи Кирилов. Той обясни, че и в немското законодателство обжалването е едноинстационно.

„Правата на обществото и на гражданите са многократно гарантирани в тази процедура. Те имат изключителен достъп до всички данни, свързани с екологичния статут. Състояние и данни за всеки един конкретен случай, имат процедура, по която да ги изискват, имат процедура, по която да участват в обществени обсъждания, има режим, при който техните становища изрично се отразяват в докладите за оценката на околната среда. Така, че тук е естествено съдебния контрол да бъде фокусиран, концентриран, върху изпълнение на законовата процедура, не върху повторение на някакви факти или някакъв екологичен дебат в съдебна зала”, заяви Кирилов. Той е категоричен, че това е предложение, което се отнася само за обекти, които са обявени с решение на Министерски съвет за такива с национално значение. „Тоест тук имаме още една предварителна процедура, която е на планиране, на фаза стратегическо планиране, където пак са участвали всички екологично заинтересувани субекти. Категорично не попадат никакви паркове тук, не се касае за никакви паркове. Банско няма нищо общо, защитените територии изрично сме ги изключили от предложението”, посочи Кирилов.