СИДП са извършили над 5500 проверки

От началото на 2017 година

Общо 5 522 са проверките, извършени през първата половина на 2017 г. от мобилните контролни екипи към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Разкрити са 255 нарушения по Закона за горите, за които са съставени актове. Задържани са 20 каруци, шест автомобила, два коня, девет моторни триона и четири други инструмента за дърводобив. Конфискувани са и 117 куб. м незаконно добита дървесина.
Установени са две нарушения, довели до смъртта на едър дивеч. Последният случай е от юни, когато екип на ДГС „Шумен” е съставил констативен протокол за убит при катастрофа благороден елен.
В обхвата на 13-те горски и 5-те ловни стопанства към СИДП от началото на годината досега мобилните контролни екипи са извършили 1515 проверки на обекти за добив на дървесина, 1331 – на превозни средства, 1922 – на физически лица, а други 754 – на ловци.
Най-много нарушения са констатирани през студените месеци от годината, когато зачестяват опитите за незаконен добив на дърва за огрев и горските стражари засилват охраната на проблемните места.
В рамките на последния месец специализираните контролни звена са извършили общо 815 проверки. За установените през юни нарушения са съставени 15 акта и 8 констативни протокола.
При непрекъснат режим на работа мобилните екипи към Североизточно държавно предприятие са ангажирани с опазването на над 325 000 хектара гори, а по график, който се изготвя ежемесечно, разменят обхвата на контролната си дейност.
Системен контрол упражняват и служителите на горските и ловни стопанства. Само за последната седмица те са извършили 408 проверки, като са инспектирали 138 обекта за добив на дървесина, 170 превозни средства, над 120 физически лица.
При обход на територията на ДЛС „Балчик” горските стражари разкриват нарушения, за които са съставени два акта и един констативен протокол по Закона за горите. Задържани са 4,4 куб. м дърва за огрев и инструмент за дърводобив. Служителите на стопанството са установили и незаконен добив на трюфели, в резултат от което са конфискувани 250 грама гъби.
Два акта и един констативен протокол през изминалата седмица са съставени и при проверки на територията на ДГС „Варна”. За нарушения в обхвата на стопанствата в Шумен и Генерал Тошево са съставени два констативни протокола, сочат още данните от контролната дейност в СИДП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен