Днес Франция отбелязва Деня на падането на Бастилията

14 юли се смята за символ на раждането на Френската Република

На този ден се отбелязва годишнината от превземането на Бастилията, което се приема за начало на Френската революция през 1789 година.


Бастилията (от фр. крепост, затвор) е затвор-крепост, която се е издигала върху настоящия Площад Бастилията в Париж. Тя е символ на началото на Френската революция. Била е превзета по време на народното въстание на 14 юли 1789 г., след това е разрушена от дърводелци от предградието Сент Антони на Париж. Построена през 70-те години на 14-я век като част от план за защита на Париж, крепостта е била превърната в политически затвор.

Това е бил един от най-удобните затвори за аристократите, на които кралят се е гневял. Той е изпращал досадниците там чрез кралско писмо за заточване без съд.

Бастилията е била напълно разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените ѝ са използвани за построяването на сгради и мостове в околността. Все още могат да се видят останки от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.

От 31 януари 1879 г., денят 14 юли е национален празник на Франция. Това се смята за символ на раждането на Френската Република. Празникът е повод за много празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни манифестации.

На тазгодишното честване на Деня на Бастилията по покана на френския президент ще присъства американският му колега Доналд Тръмп, придружен от съпугата си. Очаква се към тържествата да се присъединят и редица европейски лидери.