РИОСВ – Пловдив се самосезира за разпръскването на варовиков прах над Пловдив

Животът

14-07-2017, 10:14

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Продуктът не подлежи на разрешителен режим от страна на Агенцията по храните за използването му в почват

РИОСВ – Пловдив се самосезира по сигнал на медии за пърформанс, който представлява разпръскване на 1 тон варовик на прах със самолет  над  Пловдив. Изпратено е писмо до община Родопи да изпълнят задълженията по Закона за чистотата на атмосферния въздух, за което отговаря кметът. Да се предприемат "спешни действия за предотвратяване замърсяването на атмосферния въздух при реализацията на пърформанса“. Мярката е базирана на чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух.
РИОСВ – Пловдив не е получила официална информация за реализацията на подобен проект.
"Материалът, който ще бъде разпръснат с идеята за анлогия със звезден прах, е калциев карбонат - фуражна добавка. Използва се при киселинни почви, за наторяване, и като добавка в храната на селскостопански животни, за да си набавят калции в организма.

Продуктът не подлежи на разрешителен режим от страна на Агенцията по храните (прилагам становището) за използването му в почвата.

Така че за пасищата, които са около може само да бъде от полза, въпреки че едва ли ще достигне до тях. Материалът ще бъде "разпръснат" на височина от максимално 50 метра от Земята и обсегът му на разпространение във въздуха ще бъде доста малък", уточниха организаторите на първорманса и отричат материалът да е варовик.