Нанков: Ще има тунел под връх Шипка

Той ще бъде от стратегическо значение

Тунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизнено важен. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, в отговор на въпрос от народния представител Донка Симеонова относно изграждането на тунела под връх Шипка, предаде Агенция „Фокус”.

Министър Нанков обясни, тунелът е от стратегическо значение за страната ни, защото ще осъществява най-бързата връзка между Северна и Южна България в централната ѝ част.

„Изграждането му ще улесни транспортните потоци в направление "север-юг" и ще съдейства за преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на Северна и Южна България”, обясни регионалният министър.

За тунелът е възложено разработване на разширен идеен проект. Целта на разработка включва обстойни геоложки проучвания, подробно геодезично заснемане в зоните на порталите на тунела Разработване на вариантни решения на системите, свързани с вентилацията, осветлението, противопожарната система, сигнализацията, телевизионен контрол, телефонна система, централен диспечерски пункт”, допълни още той.