Борисов: Бялата книга само дава теми за разговор

Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната

Бялата книга дава теми за разговор, тя няма никакъв реален ефект върху нас. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

„Да си хабим времето какво пише в Бялата книга и кой вариант днес не е важно, нито един от тези варианти няма да стане“, посочи той. „Хората си пишат, има Бели книги за едно или друго. Не знам дали и ние не писахме Бяла книга в един от опозиционните дебати. Може и ние да сме писали“, коментира Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

„Истината е, че зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, да има бой по корупцията, реформи, кохезионна политика и свързаността на региона да се развият и тогава ще сме на първа скорост“, поясни премиерът.

„Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Бихме ли спрели заради Македония, Черна гора и Босна, и да кажем, че докато не стигнат до нас, България ще стои на това ниво и ще чака. Няма да го направим. Казваме им правете бързо реформи, да ни достигнете, ще ви помагаме, но не ни забавяйте нас“, каза още Бойко Борисов.

"Истината от тази Бяла книга е, че не трябва да допусне Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако ми дадете да пиша анализа, тези две точки ще бъдат изводите, заяви Борисов от парламентарната трибуна", поясни той.

„По Бялата книга не е наложително, но щом държите ще възложим и ще направим анализ, който ще представим септември“, обърна се той към БСП. „Хората ще поработят малко, няма нищо лошо в това. Вариантите в Бялата книга са толкова взаимно изключващи се, че действително трябва много свободно съчинение по вариантите кой с кой да се комбинира и кой с кой да не се“, посочи премиерът.

„Надявам се Цветан Цветанов и Корнелия Нинова да седнат и в спокоен тон да се намери добър вариант. От Цветанов знам, че двамата се погаждат повече, отколкото аз с нея“, каза още Бойко Борисов.