Забраниха плуването и къпането в язовир 40-те извора

Работна среща между ръководството на ОДМВР – Пловдив и “Напоителни системи” ЕАД към Министерство на земеделието и храните

Директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Любомир Рашков се срещнаха днес с изпълнителния директор на “Напоителни системи” ЕАД към МЗХ Снежина Динева и управителя на клон “Марица” Петко Димов. На срещата бяха обсъдени съвместните действия и механизми за взаимодействие с цел повишаване на сигурността и недопускане на инциденти в районите на водните съоръжения в Пловдивска област.

Акцент беше язовир “40-те извора” край Асеновград и набелязаните мерки.
Снежина Динева подчерта, че от 10.07.17 г. е в сила заповед за забрана на къпането и плуването в язовира. Издадено е и ограничение на достъпа на външни лица до водно-стопанското съоръжение, което важи и за всички останали обекти в страната. При установяване на нередности служителят по поддръжката незабавно следва да уведоми компетентните органи /МВР и прокуратура/ или да съобщи на тел. 112. Според регламента на Наредбата за водоспасителната дейност /чл. 8/  са предвидени санкции за нарушителите, които носят административно-наказателна отговорност.

Следва актовете да се издават от длъжностните лица, оправомощени от кмета на съответната община, който от своя страна издава наказателните постановления.
От страна на полицията бе потвърдена готовност за незабавна намеса при получени сигнали за противообществени прояви и нарушения в районите на водните съоръжения на обслужваната територия.