Седемдневна празнична програма за Света Марина в Созопол

Туризъм

15-07-2017, 16:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес почитаме Света Марина

В параклис „Света Марина” в местността Света Марина ще бъде отслужена Вечерна служба

Богата и разнообразна културна програма е подготвила Община Созопол за празника на града в чест на закрилницата на Созопол Света Марина.

Празничната програма започва от 12 юли, сряда с фолклорни спектакли под наслов  „Не се гаси , туй що не гасне” в Етнографския музей, където в продължение на пет дни от 19.00 ч. свои концерти ще представят Ансамбъл „Лазур” и самодейните състави на с.Равна гора, с.Росен, гр.Черноморец и Тракийско дружество „Яни Попов”- Созопол.

На 16 юли от 10:00 ч. на амфитеатър „Аполония” ще се състои ритуал по вдигане на държавното, европейското  и общинското знаме, след което ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Република България. От 18:00 ч. в Етнографски музей ще бъде открита изложбата  „Късно средновековно оръжие -16 -17 век „ , час по-късно ще се проведе фолклорен спектакъл на ТД „ Яни Попов” – гр.Созопол. Празничната програма за деня ще завърши с концерт на АНТП- Сливен от 20.00 ч. на амфитеатър Аполония.

В параклис „Света Марина” в местността Света Марина ще бъде отслужена Вечерна служба.

Кулминацията на празничните събития е на 17 юли, понеделник. Денят ще започне Празнична литургия, която ще бъде отслужена в 8.00 ч. на амфитеатър Аполония, а половин час по-късно стартира  традиционния плувен маратонот рибарското пристанище, а финалът ще бъде на Централния плаж.

От 10.00 ч. в местността „Света Марина” започват народните тържества, които включват водосвет в параклис Света Марина, курбан за здраве и благополучие и  фолклорен концерт с Жечка Сланинкова. Успоредно с това в залива на Созопол представители на морските клубове ще направят демонстрация -Яхт клуб , Гребен клуб и джетове.

От 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол” започват традиционните народни борби.

Празничният спектакъл, посветен на Света Марина ще започне от 20.00 ч. на амфитеатър Аполония. Той включва  спектакъла „У наше село”-ФА „Балгаран”, лазарен спектакъл и концерт на Поли Генова.

Вечерта ще завърши с празнична заря.

Последният, седми ден от културните прояви, посветени на празника на Созопол е за красивите жени. На 18 юли от 20:00 ч. стартира традиционния конкурс за красота „Мис Созопол”-2017. От 22.00 ч. концерт ще изнесе Рафи.