Отварят Храмовия хълм в Йерусалим днес

Свят

17-07-2017, 05:59

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сили на реда убити в Йерусалим

Това свещено място е ставало неведнъж повод за раздори между израелци и палестинци

Храмовият хълм (Площадът на джамиите) в Стария град на Йерусалим ще бъде отворен утре за посетители, съобщи канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Комплексът бе затворен, след като вчера трима въоръжени израелски араби застреляха там двама израелски полицаи и раниха един, преди да бъдат ликвидирани. Отговорност за нападението пое палестинската радикална групировка „Фатах ал интифада“, съобщи БНТ, позовавайки се на БТА.

Израелските власти затвориха комплекса поради опасения за сигурността, точно преди да започне петъчната молитва на мюсюлманите, с което си навлякоха гнева на общността, предава Ройтерс. В изявлението на министър-председателя Натеняху се споменава, че ще бъдат поставени детектори за метал, както и камери за сигурност.

Храмовият хълм се управлява от религиозни власти от Йордания, припомня Ройтерс. В комплекса се намира джамията Ал-Акса, третата по святост в Мюсюлманския свят, както и светилището Купол на скалата, което е една от най-разпознаваемите сгради в свещения за християни, мюсюлмани и юдеи град. До комплекса се намира т.нар. Западна стена, известна още като Стената на плача - едно от най-свещените места за юдеите.

Това свещено място е ставало неведнъж повод за раздори между израелци и палестинци в дългия конфликт между тях, припомня Ройтерс. Според деликатно споразумение, на юдеите е позволено да навлизат в комплекса на Храмовия хълм, но само на мюсюлманите е позволено да се молят там.