Скърцането със зъби - признак за тормоз?

Общество

17-07-2017, 10:47

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо някои хора не могат да спят през нощта?

Бруксизмът на сън може да се дължи и на сънна апнея и хъркане

Родители бъдете нащрек - скърцането със зъби при тийнейджърите може да е признак, че ги тормозят в училище, според последни проучвания. Проблемът при възрастни може да се дължи и на стрес или дискомфорт.

Този вреден навик може да доведе до главоболия, проблеми при съня и износени зъби и според експерти, проблемът нараства.

Според изследване на "Журналът за орална рехабилитация", при подрастващи на възраст между 13 и 15 години, които са тормозени в училище, има 4 пъти по-голяма вероятност да скърцат със зъби, което се равнява на 65% от децата, жертви на тормоз.

"Макар и да не изглежда като проблем в голямата картина, бруксизмът може да е жизненоважен знак за психичното състояние на едно дете в ранните му години и признак, че то е тормозено", на мнение е д-р Найджъл Картър. Той обясни, че скърцането със зъби по време на сън може да е най-опасно, но хората дори не знаят, че го правят.

Бруксизмът може да доведе до сериозни щети върху зъбите - да се износят, напукат, счупят или дори да паднат. Признак, че го правите може да са постоянните главоболия или болките в ченето, когато се събудите.

Ако смятате, че може да страдате от това, има начини да се борите с него - да намалите цигарите и алкохола, а също и да контролирате стреса в живота си по-добре.