Държавата призна, че има зелен рекет

Общество

17-07-2017, 12:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Андрей Николаев, Коалиция "За да останат хора в България"

Всичко от Автора

Най-накрая след, като за всички беше ясно, че в България има отвратителен екологичен рекет, държавата в лицето на управляващата партия ГЕРБ го призна. Измененията в Закона за опазване на околната среда предложени от Данаил Кирилов, бившата екоминистърка и Светослав Иванов, спират възможността за безкрайното съдебно обжалване на инвестиционни проекти от зелените организации.
Промените на закона са наложителни, защото еколозите са блокирали стотици проекти на държавата, общините и бизнеса. Загубите за националната икономика се изчисляват на над два милиарда лева. Само организациите от скандалната екокоалиция "За да остане природа в България" и швейцарската неправителствена офшорка WWF, водят десетки дела и преписки срещу частни, общински и публични проекти. Забавянето на изграждане на завода за боклука в София, третият лъч на метрото, автомагистралите Струма, Хемус, втората кабина в Банско са нищожна част от вредите от тяхната дейност. Потърпевши са и много фирми от туризма, добивната индустрия, строителството, селското стопанство и транспорта. Разхищенията от страна на бюджета за задоволяване на безкрайните им безсмислени "екологични" изисквания се измерват със стотици милиони лева. Само тунелите за мечки, вълци и костенурки струват над 200 милиона на данъкоплатците. Да не говорим, колко стотици милиони са дадени за броене на делфини, лешояди, червеногуши гъски и местене на лалугери, без абсолютно никакъв ефект било то за природата или икономиката.
Пандемията с обжалване на проекти е толкова голяма, че се е превърнала в общонационален проблем. От заразителния примера на "За да остане природа в България” се възползват и много други организации. Екорекетът се развива с такива темпове, че вече застрашава и националната ни сигурност.
Именно за справяне с този проблем са се заели управляващите. Промените са, за да се ограничат възможностите за злоупотреба. Досега всяко НПО срещу нищожна такса от 10 лева, чрез жалба в съда можеше да блокира проект за милиони. Честа практика е те да не се явяват на делата и да шантажират процеса. И така минават години.
Предложените промени от ГЕРБ въвеждат за втората инстанция, таксата за обжалване да бъде процент от материалният интерес, както е при гражданско-правните спорове. Тоест при завеждане на делото, съгласно Орхудската конвенция за достъп до правосъдие, таксата да остане 10 лева. Но за прекратяване на безсмисленото обжалване на втората инстанция да се въведе възпиращ механизъм – по-висока съдебна такса.
Но учудващо защо, вносителите в ущърб на общините и бизнеса, ограничават действието на закона само за проектите с "Национално значение", каквито са магистралите, релсовите пътища, сметища, пречиствателни станции и други.
Нима общинските и частни инвестиции не създават работни места и доходи ,та са изключени от закона. Кому е нужна, освен на "еколозите" ,тази дискриминация. Може би вносителите от страх от протести на зелените, не разширяват действието на закона и върху другите стопански субекти. Този страх прави много лоша услуга и на ГЕРБ, като мандатоносител. Вече цялото общество говори, че те са безпомощни пред еколозите. Щом 10-тина излязат на протест и властта веднага им клякат. Така не се управлява държава и прави икономика. Приоритетът трябва да бъде инвестиции и високи доходи на хората ,а не да се пълнят джобовете на Тома Белев и компания.

 

Източник: в. Труд