Стара Загора отбелязва 180 години от рождението на Васил Левски

Ритуалът ще започне от 10.00 ч. със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий

Тази година се навършват 180 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. По този повод днес Община Стара Загора организира общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Левски. От 9.00 ч. ще бъде отслужена Заупокойна света литургия в памет на Апостола в катедралния храм „Св. Димитър“.

Ритуалът ще започне от 10.00 ч. със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър“. В него ще вземат участие Военния духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада.

По повод годишнината, Музеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посетители с работно време от 09:30 до 17:30 ч. Там ще бъде организирана музейно-образователна програма за деца „Заветите на Апостола“, включваща беседа и занимателни кръстословици.

Участието в програмата е безплатно. Желаещите могат да направят заявка на телефони 042/919-214 и 0884477141.
Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий, ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски с беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола. Срещата ще се състои на 18 юли от 10.00 ч. в НЧ „Васил Левски 1921“, с. Бъдеще.