Министърът на отбраната идва на бойните стрелби "Шабла 2017"

Военноморските сили ще осъществяват стрелби с ПРЗК „Стрела-2М“

Ден за високопоставени гости, наблюдатели и медии на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2017“ ще се проведе от 10.00 ч. днес на Зенитен полигон „Шабла“. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговите заместници – вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Пламен Атанасов, висши офицери от въоръжените сили на страните-участнички България, Сърбия, Украйна и САЩ, както и представители на държавните институции в страната ни.
По време на Деня за високопоставени гости и медии ще бъдат наблюдавани действията на участващите български и чуждестранни формирования за противовъздушна отбрана и на формированията от състава на българската тактическа авиация. В бойните стрелби ще се включат всички системи за ПВО и бойна авиация, които водят подготовка по време на „Шабла 2017“.
Военновъздушните сили на Република България участват в учението със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300, „Нева” и „Куб”, изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24.
Сухопътните войски ще провеждат тренировки със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2, преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“ и ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.
Военноморските сили ще осъществяват стрелби с ПРЗК „Стрела-2М“, както и радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста. Катер от състава на ВМС ще бъде в готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.
Република Сърбия, Украйна и САЩ участват със зенитно-ракетни дивизиони. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.