Информация от отчета на Комисията за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни

Мисия Пловдив

18-07-2017, 16:51

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчете дейността си

Общо 54 непълнолетни са били обект на престъпно посегателство от страна на свои връстници или по-възрастни за първата половина на годината. Сред престъпленията има малтретиране, блудства, телесни повреди, едно изнасилване. Осъдените непълнолетни са 19, 11 от тях с порицание, 2 са ефективните присъди, 3 са условните и 3 са пробациите. 85 са предприетите мерки в 58 дела, заведени по закона за противообществените прояви. Сериозната статистика съобщи Петко Василев, заместник-председател на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при направения днес отчет.
Една от мерките, които комисията взима за предотвратяване на подобни престъпления, е непрекъснати разгори с ученици от училищата в града на теми, свързани с тормоза, насилието, половите престъпления, кражбите, разврата, вандализма и опасните престъпления.
От комисията отчетоха, че в Пловдив няма големи прояви на престъпления сред малолетните и непълнолетните. Все пак 90 % от лицата, които се водят на отчет при Комисията са ученици.
47 са престъпленията до момента, с 5 по-малко за същия период на 2016г., извършени са от 51 непълнолетни деца. 21 са противообществените прояви, 19 са техните извършители. Водещи са кражбите, телефонните повреди, хулиганствата, посегателствата в моторни превозни средства.
Един от най-фрапантните случаи е на побой между две девойки, както и кражба на скъпоструваща козметика в Мол, която охранителните на магазина са успели да предотвратят. Непълнолетните все повече използват и Фейсбук. Примерите, които Петко Василев посочи, бяха свързани с отправяне на заплахи, с които цял клас ученици се опитва да компрометира часовете по един от предметите в училище. Друг случай, при който се е стигнало до извънсъдебно решение, е за момче, което публикува снимки на свой връстник, придружени с цинични текстове, че търси мъже над 50 години с цел секс. За случая е сезирана прокуратурата, а на извършителя е наложена възпитателна мярка в центъра за превенция и социална адаптация.