Зам.-министър Ваня Колева представи на кръгла маса в НС политиката на ММС за превенция на агресията сред деца и младежи

Превенцията на всякакви форми на агресия е водещ приоритет на ММС

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева взе участие в кръгла маса на тема „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“. Форумът се организира от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание съвместно с Държавната агенция за закрила на детето. В събитието се включиха депутати, както и представители на изпълнителната, на местната власт, на различни институции и неправителствени организации. Кръглата маса бе открита от Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към НС, в присъствието на Офелия Кънева – председател на Държавната агенция за закрила на детето.
„Превенцията на всякакви форми на агресия е водещ приоритет на Министерството на младежта и спорта“, заяви в изказването си заместник-министър Ваня Колева. Тя очерта действията на ММС и водените политики за насърчаване на устойчивото и цялостно развитие (личностно и професионално) на младите хора.
Основният инструмент на ММС за превенция на агресията е новата Национална програма за младежки дейности (по чл. 10а от Закона за хазарта). Тя е с бюджет от 2 млн. лв. и има за цел да информира, мотивира и ангажира млади хора на възраст от 15 до 29 г. „За 2017 г. са одобрени за финансиране 64 проектни предложения и тяхното изпълнение започва през настоящата седмица на територията на цялата страна“, съобщи заместник-министър Ваня Колева.
Тя припомни, че и по Националната програма за младежта (2016 – 2020) се работи за подобряване на качеството на живот и реализация на младите чрез създаване и прилагане на устойчиви механизми за инвестиране в младежта и изграждане на среда на толерантност. Програмата финансира проектни предложения за хора на възраст 15 – 29 г. в две подппрограми: Младежко-информационно консултантски центрове и Национални младежки инициативи. Първата подпрограма е насочена към изграждането на специализирани младежко-информационни консултативни центрове (вече функционират 36 такива). Втората подпрограма насърчава доброволчеството и финансира неправителствени организации и неформални младежки групи, като в момента се изпълняват 49 проекта, сред които са проект „Младите срещу радикализацията“ (Велико Търново) и проект „Младежи срещу трафика на бебета и деца в община Камено“.
ММС изпълнява и реализира и други програми за срещу агресията, заяви заместник-министър Ваня Колева. В програмата „Спорт за деца в риск“ за 2017 г. са включени 938 участници от 22 спортни клуба в 16 населени места с цел улесняване на интеграцията и адаптацията на деца, лишени от родителски грижи. По програмата „Спорт за децата в свободното време“ се създават условия и възможности за участие на деца в безплатни спортни занимания с цел развитие на физическа активност, толерантност, умения за работа в екип, дисциплина и др.
В обобщение заместник-министър Ваня Колева заяви: „Превенцията на агресията сред деца и младежи ще залегне в един от приоритетите в сектор „Младеж“ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, който е: „Младите хора като движеща сила за изграждането на мирно, цялостно и сигурно общество чрез популяризиране на европейските ценности“.