Честната игра в гребането – състезателите отговарят за изправността на собствената лодка

Състезателите по гребане също минават „на кантара“, но това са само гребците от леката категория мъже и жени

Днес всички отбори започнаха задължителното претегляне на лодките преди състезанията от Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив.
„Целта е състезателите да имат еднакви условия, така че победата да се дължи на качествата на спортиста, а не на параметрите на лодката”, казва Манола Маринаи. Тя е арбитър по претеглянето на лодките и има един помощник.
Световната федерация по гребане FISA е въвела стандартни тегла за различните видове лодки, които са добре известни на производителите на спортната екипировка. Това обаче не означава, че няма по-леки лодки.
„Когато има разлика задължително правим и второ измерване, за да покажем на треньора и на състезателите, че лодката не е стандартна. Тогава ние даваме на отборите допълнителна тежест до стандартното тегло на лодката и те я поставят на избрано от тях място в нея. Тежестта се закрепя неподвижно“, обясни Манола Маринаи.  
Според правилата на FISA част от лодките се теглят отново по жребий след състезанието от съдийското жури и ако отборът е махнал допълнителните тежести, лодката се декласира. В гребането е така: състезателите отговарят за изправността на своята лодка. Те могат да я теглят по всяко време /извън състезанието/ на везните, които ползват и съдиите.
Най-леката лодка е скифът /единичничната скулова лодка – б.а./ и тя не може да бъде по-лека от 14 килограма. Двойката скул не може да тежи по-малко от 27 килограма, колкото е и минималното тегло на  разпашната двойка /при която всеки гребец гребе с едно гребло/. Двата типа четворки – скул може да тежи не по-малко от 52 килограма, разпашната четворка – 50 килограма  и осморката – 96 килограма.
Техническият екип на Манола Марини започна да поставя и задължителният GPS-и, с който става прецизното измерване на времената на състезателните лодки, включително на междинните дистанции от 500, 1000, 1500 метра и на финала на 2000 метра. Устройството се поставя на точно определено място на носа на лодката и след всяка състезателна серия се сваля и се поставя на следващите лодки.
Състезателите по гребане също минават „на кантара“, но това са само гребците  от леката категория мъже и жени. За разлика от лодките състезателите се теглят преди да влязат на вода. Според правилата на  FISA и състезателите от леката категория, и състезателите от стандартната категория карат едни и същи лодки. В този смисъл на леката категория гребци им е малко по-трудно, отколкото на останалите.
На кантара се качват и рулевите състезатели /кърмчиите б.а./ – тези, които управляват лодката. Тяхното тегло не може да бъде по-малко от 55 килограма и при нужда отново се добавя допълнителна тежест в лодката, така че отборите с по-леки рулеви да нямат предимство. От последната олимпиада правилата са сменени и сега рулеви в лодката може да бъде както мъж, така и жена, независимо от пола на гребците. Тази промяна ще важи сега и за световното първенство в Пловдив.