Кметът Фандъкова ще посети раннонеолитното селище в Слатина

Мисия София

19-07-2017, 06:00

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Третият лъч на метрото ще има отклонение към "Слатина", "Гео Милев" и Арена Армеец

Проучванията се извършват от екип археолози от Националния археологически институт с музей – БАН

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще посетят днес  раннонеолитното селище в Слатина, за да се запознаят с последните открития, направени през настоящия археологически сезон. В проверката ще участва и зам.-кметът Тодор Чобанов.  Проучванията се извършват от екип археолози от Националния археологически институт с музей – БАН, ръководен от чл.-кор. Васил Николов.
Селището Слатина има обща площ 300 декара и се намира на територията на научния комплекс на БАН на ІV км. Според археолозите то датира от периода 6 000 – 5 500 г. пр. Хр. и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, населено от  първите земеделци и скотовъдци на континента.
Проучванията на селището са започнати от чл.-кор. Николов през 1985 г. и продължават до 1997 г. През 2013 г. са подновени по идея и с финансиране на Столична община. Резултатите от археологическите разкопки на Слатина се изучават в редица чужди университети.

Проучваната площ на раннонеолитното селище Слатина е разположена на територията на кв. Слатина между спортния комплекс Червено знаме, ул. Акад. Г. Бончев  и бул. Шипченски проход. Входът към разкопките е откъм ул. Акад. Г. Бончев, в близост до бул. Шипченски проход, между малък жилищен блок и гаража на БАН.