ЕК няма да взима решения по отношение на Полша днес

ЕК ще прецени дали да предприеме допълнителни стъпки, ако два спорни законопроекта бъдат утвърдени от полските власти

Европейската комисия ще обсъди обстановката в Полша, но няма да взима решения. Това съобщи говорител на комисията. Той уточни, че еврокомисарите ще бъдат запознати с оценката на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс. Говорителят отбеляза в отговор на въпрос, че засега Тимерманс не възнамерява да пътува до Варшава. ЕК ще прецени дали да предприеме допълнителни стъпки, ако два спорни законопроекта бъдат утвърдени от полските власти. Говорителят поясни, че откритата срещу Полша предварителна процедура за нарушаване на правото на ЕС не е свързана с посочените законопроекти.
По-рано тази седмица хиляди поляци протестираха срещу приетите от парламента във Варшава законови промени, които според опозицията ще увеличат контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще засегнат разделението на властите. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат утвърдени от президента, избран с бюлетината на управляващото мнозинство.
Покрай общественото напрежение около законопроектите кореспондент на частния телевизионен канал "Полсат" в Брюксел получи смъртни заплахи заради това, че е поискал оценката на комисията.
Международната асоциация на журналистите днес заяви по този повод, че правото да се задават въпроси е част от културата за свобода на медиите. Насърчаваме всеки да използва това право и да задава въпросите, които намира за необходимо, посочи представител на организацията.
Ще направим всичко за опазването на това право, заяви от своя страна говорителят на ЕК.