Борисов: България е завидно стабилна на фона на целите Балкани

Той посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8

България е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде Агенция „Фокус“.

„Нашите предложения са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желае, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България“, посочи Борисов и уточни, че Берлинският процес касае оста север-юг и шестте държави в Западните Балкани. Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана.

Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8. „Още веднага бяха дадени авансите и за връзката София – Белград, имаме София–Солун, имаме София-Истанбул, имаме София – Бургас“, допълни Борисов. Той посочи, че след България председателството се поема от Австрия, а след това Румъния.

По думите му тук България е важен участник в Дунавската и Черноморската стратегия. Премиерът уточни, че в началото на септември във Варна ще има смесено заседание между България и Румъния. Според него става една много добра програма за свързаност на целите Балкани.

"Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред", каза премиерът. По думите му политиците в страните от Западните Балкани трябва да дадат перспектива на своите народи. По отношение на Турция, министър-председателят коментира: „Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения с тях“, каза той и посочи, че имаме нулев процент миграционен натиск на границата.

 „Ако се върнем година назад това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваше“, обясни той.

"България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите", посочи Борисов. По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, коментира премиерът.