Започна дело за причинена по непредпазливост смърт при катастрофа

С разпит на свидетели и вещи лица

Окръжният съд в Добрич даде ход на наказателно дело за транспортно произшествие със загинал. Подсъдим по делото е Атанас Ат. от Добрич, срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 1 юли 2015г. в Добрич, по бул. „Добруджа“, на кръстовището с ул. „Хан Тервел“, при управление на собствения си лек автомобил „Нисан Патфайндер“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишен велосипедист от Добрич.

Делото се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Подсъдимият не се призна за виновен и заяви, че ще даде обяснения пред съда на по-късен етап от процеса. 

Според обвинителния акт около 14.30 часа на посочената дата 48-годишният водач на автомобила се движел по бул.„Добруджа“, в посока от кв.„Рилци“ към Добрич, като произшествието е станало непосредствено след навлизането в града и преди Т-образното кръстовище. По същото време, по ул.„Хан Тервел“ в посока към същото кръстовище, по път, обозначен с пътен знак Б1-„Пропусни движещите се по пътя с предимство“, се движел пострадалият велосипедист. След като подсъдимият забелязал колоездача, който пресичал отдясно наляво на нивото на пътния знак Б1 на ул. „Хан Тервел“, предприел завиване на волана за управление наляво, но не успял да предотврати произшествието.

След инцидента той незабавно подал сигнал на телефон 112. Свидетел, който преминавал с автомобила си покрай мястото на катастрофата също уведомил за нея на телефонната линия за спешни обаждания. На местопроизшествието първоначално пристигнал полицейски автопатрул, а впоследствие следствено-оперативна група и лекарски екип, който установил смъртта на велосипедиста.     

В днешното първо заседание по делото бяха разпитани четирима свидетели. Съдът прие и заключенията на вещите лица по изготвените в хода на разследването техническа и съдебномедицинска експертизи.

Съдебният състав намери за основателно искането на защитата на подсъдимия за следващото съдебно заседание да бъдат призовани за разпит вещите лица, изготвили комплексна съдебномедицинска, тройна и петорна автотехническа експертиза.

Съпругата и дъщерята на загиналия бяха конституирани като частни обвинители. Те не предявиха граждански иск за съвместно разглеждане в наказателния процес.

Следващото заседание по делото е насрочено за 5 октомври от 10.00 часа.