Отварят нов археологически парк в София

Животът

20-07-2017, 07:11

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози откриха неолитно селище на първите фермери по нашите земи

За последните 5 години Общината е инвестирала около 300 000 лв. за разкопки в селището

Нов археологически парк с посетителски център ще бъде открит в раннонеолитното селище в столичния квартал Слатина. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни още, че главната цел на проекта е да се покаже историческото богатство, което археолозите откриват, на жители и гости на столицата.

„Този археологически парк, освен експонирането на археологическите останки и парковата част, ще има и посетителски център, така че да може групи, особено деца, ученици от София, да идват тук и да се запознават с историята на своя град и на земите, на които той е построен“, коментира Фандъкова.

Учените показаха и уникалните находки за този сезон. Оказва се, че в това селище са били построени две многофамилни къщи, които датират от 6-7-мо хилядолетие преди Христа. Едната се простира на площ от 300 квадрата с шест помещения, другата е на площ от 150 квадрата.

„Ще бъде един от шедьоврите на регионалния археологически музей. Тези червените линии – това е неорнаментираната част. Белите ленти са с бяла боя и има мрежа. Не е чистена, съда лежеше по този начин, всички фрагменти са налични, ще бъде почистен, ще бъде залепен, реставриран“, допълни проф. Николов.

Столичният кмет изтъкна, че за последните 5 години Общината е инвестирала около 300 000 лв. за разкопки в селището. Според археолозите то датира от периода 6 хилядната година преди Христа и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, населено от първите земеделци и скотовъдци на континента.