САЩ отмени забраната за качване на лаптопи в салона на самолетите

Свят

20-07-2017, 11:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ обявиха нови санкции срещу Иран

САЩ създава космически войски

Според новите мерки пътниците могат да бъдат помолени да предоставят по-големите си електронни устройства за инспекция и да докажат, че могат да ги включат

Пътниците, пътуващи за САЩ от близо 300 международни летища, включително в Мексико и Канада, вече са подложени на засилени проверки за сигурност, които включват и по-строг контрол на електронни устройства по-големи от смартфон, предаде Асошиейтед прес.
Според новите мерки пътниците могат да бъдат помолени да предоставят по-големите си електронни устройства за инспекция и да докажат, че могат да ги включат.
Авиокомпаниите и службите за контрол на въздухоплаването предупреждават, че могат да се очакват по-продължителни проверки за сигурност с влизането в сила на новите правила.
Мексиканските власти призоваха пътниците, пътуващи за САЩ, да пристигат на летищата три часа по-рано преди полет.
Новите правила, обявени миналия месец, засягат близо 180 авиокомпании с централи в САЩ и други страни, които летят от 280 летища в 105 държави.
Според данни на министерството на вътрешната сигурност на американска територия дневно кацат над 2000 международни полета.
САЩ на практика слагат край на продължилата четири месеца забрана пътниците да пренасят лаптопи в салоните на самолети, пристигащи от определени летища в Близкия изток и Северна Африка, допълва Ройтерс.
Летище "Крал Халид" в столицата на Саудитска Арабия, Рияд, бе последното от 10 авиовъзела, за които забраната бе вдигната.
През март Вашингтон въведе мярката заради опасения, че в по-големите електронни устройства могат да бъдат скрити експлозиви.
Забраната вече бе вдигната за деветте засегнати авиокомпании - Емирейтс (Emirates), Етихад еъруейз (Etihad Airways), Търкиш еърлайнс (Turkish
Airlines), Катар еъруейз (Qatar Airways), Сауди Арабиън еърлайнс (Saudi Arabian Airlines),  Джорданиан (Royal Jordanian Airlines), Кувейт еърлайнс (Kuwait Airways), Иджип еър (EgyptAir) и Роял еър Марок (Royal Air Maroc), които са единствените, изпълняващи преки полети за САЩ от региона.
Забраната за граждани на шест страни с мюсюлманско мнозинство - Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, остава в сила, макар да бе ограничена след няколко съдебни процеса.