Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001 г. насам

Свят

21-07-2017, 11:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Северна Корея сред основните теми на срещата на Г-20

Севернокорейската икономика отбеляза най-голям растеж за последните 17 години въпреки санкциите

Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001 г. насам, която е нанесла сериозни щети на културите, предаде ДПА, като се позова на доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Тя призовава да се окаже спешна помощ на страната, допълва ТАСС.
Най-тежката последна суша в Северна Корея продължи 300 дни през 2001 г. и тогава имаше голям глад в страната. 90-те години на миналия век също бяха години на глад в Северна Корея и се смята, че тогава са починали между няколкостотин хиляди души до няколко милиона души.
Очаква се обстановката със сушата в страната да се влоши тъй като по принцип през юли вали в края на месеца и късните дъждове не позволяват засаждането на основните сезонни култури, от които реколтата се събира между октомври и ноември, предупреждава Организацията по прехрана и земеделие на ООН.
Около 70 процента от 25,1-милионното севернокорейско население страда от хранителна несигурност, пък сочат данни на Световната програма по прехраната.
Същевременно днес стана ясно, че икономиката на Северна Корея е нараснала с най-бързо темпо за последните 17 години. Данните са за икономическия растеж през 2016 г. и са оповестени южнокорейската Централна банка, предаде Ройтерс.
БВП на Северна Корея през изминалата година се е увеличил с 3,9 процента в сравнение с предходната година. Растежът се дължи основно на минното дело и енергетиката. В тези области растежът през 2016 г. е с 6,1 процента повече в сравнение с 1999 г. Износът от Северна Корея е нараснал с 4,6 процента. БВП на глава от населението през 2016 г. е бил 1,5 милиона вона (1136 долара).
По принцип Северна Корея не публикува данни за състоянието на икономиката си. Данните се публикуват всяка година от Южнокорейската централна банка.
Северна Корея е обект на международни санкции заради ядрената и балистичната си програма.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен