Министър Николина Ангелкова е на посещение в град Русе

Мисия

21-07-2017, 15:16

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът откри петия магазин на "Билла" в Русе

Тя посочи още показателни факти за усилията на Община Русе, сред които над 5% ръст на туристите за 2016 г. и над 11% ръст на приходите от туризъм

Днес министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова е на посещение в град Русе. Тя проведе работна среща с кмета на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателя на ОбС-Русе проф. Христо Белоев, областния управител на Област Русе Галин Григоров и заместника му Свилен Иванов.   

Стоилов подари на Ангелкова картина, изобразяваща дунавското крайбрежие и изрази благодарност за подкрепата на Министерството на туризма и доброто сътрудничество в името на утвърждаването на Русе като туристически център.

       След срещата се проведе кръгла маса за обществено и експертно обсъждане на варианти за развитие и промоциране на културно-исторически туристически маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“. Тя беше открита от Мария Цанкова – изпълнителен директор на АДО „Дунав“ с приветствие, в което посочи, че този проект и неговата концепция представят един иновативен туристически продукт с голям отличителен потенциал. В своето обръщение, Стоилов заяви: „За мен е чест да Ви приветствам, особено в тази знакова година, в която Асоциацията отбелязва своята 25-та годишнина. Имаме голямо туристическо богатство. Богатство, което свързва народите по поречието на Дунав – река, която не е граница, а мост.“ Министър Ангелкова сподели, че Русе има всички предпоставки да доразвие и усъвършенства своя ценен и уникален по рода си потенциал: „Чрез полаганите съвместни усилия с фокус към утвърждаването на културно-историческия туризъм, ще съумеем да промотираме това богатство, с което разполагате, на световно ниво“. Тя коментира още темите за развиване на еко-туризъм по поречието на река Дунав, създаването на смесени продукти за перспективни пазари като Китай, Индия и Япония и функциите на регионалното звено към Министерството на туризма в Русе в качеството му на ефективен инструмент за развитие и популяризиране на туристическа дестинация България и в частност Дунавския регион. Тя посочи още показателни факти за усилията на Община Русе, сред които над 5% ръст на туристите за 2016 г. и над 11% ръст на приходите от туризъм.

Проектът, представен днес от АДО „Дунав“ цели да се увеличи устойчивото използване на общото културно наследство в рамките на трансграничния регион чрез развитие и промоциране на интегриран туристически продукт в областта на културното наследство. В момента се разработват два стратегически документа – за развитие, усъвършенстване и иновация, както и за маркетизиране и промоциране на маршрута.

       Министър Ангелкова посети Алеята на световните изобретения от пясък на русенския кей, която й презентира Ирена Петрова, директор дирекция „Култура и образование“ и се запозна с визията на Община Русе за модернизация на крайбрежната зона на града, представена от арх. Живка Бучуковска по време на обиколка с корабчето „Русчук“ по реката.

По-късно днес, Ангелкова посети Русенски университет „Ангел Кънчев“, където се срещна с академичното ръководство и екипа на катедра „Телекомуникации“, работещ по проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”, финансиран по програма „Interreg V-A Румъния – България“.