Сблъсъците между бунтовници и джихадисти в сирийската провинция Идлиб ескалират

До скоро "Ахрар аш Шам" и "Тахрир аш Шам" бяха съюзници в коалиция

Боевете между сирийски бунтовници, подкрепяни от Анкара и страните от Персийския залив, и джихадисти от бившия клон на Ал Каида в сирийската провинция Идлиб, на границата с Турция, днес ескалираха, съобщи кореспондент на Франс прес и Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).
В сблъсъците участват влиятелната ислямистка бунтовническа групировка "Ахрар аш Шам" и "Хаят Тахрир аш Шам" (известна също като "Комитет за освобождаване на Леванта") - коалиция, водена от бившия клон на Ал Каида, Джебхат Фатах аш Шам (преди Фронт ан Нусра).
По данни на СЦНЧП при боевете от вторник насам са убити 65 души, в това число 15 цивилни.
Провинция Идлиб в Северозападна Сирия е един от последните райони в страната, които режимът на Башар Асад не контролира.
Боевете бързо се разраснаха из цялата провинция, достигайки тази нощ ключовия контролно-пропускателен пункт на границата с Турция Баб ал Хауа, който досега беше под контрола на "Ахрар аш Шам".
"В момента има сблъсъци във вътрешността на пункта. Тук е истинско бойно поле", посочи за Франс прес директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.
Кореспондентът на АФП съобщи, че до ранните часове тази сутрин са се водили боеве близо до селището Рам Хамдан, в източната част на провинцията. Чували са се силни експлозии и грохот на тежки оръжия.
До скоро "Ахрар аш Шам" и "Тахрир аш Шам" бяха съюзници в коалиция, която през 2015 г. прогони правителствените войски от почти цялата територия на провинция Идлиб. Напрежението обаче се изостри и се стигна до сблъсъци, след като "Ахрар аш Шам" издигна знамето на сирийската революция в град Идлиб - административен център на едноименната провинция.
На фона на тези стълкновения избухнаха протести в няколко населени места в провинцията, включително в бастиона на "Ахрар аш Шам" - град Саракеб. Един човек е бил убит, а друг - ранен, след като джихадистите открили огън срещу демонстранти при протестите в града в сряда и вчера. Качени в социалните мрежи клипове показаха как протестиращи скандират лозунги срещу бившия клон на Ал Каида, след което се чува стрелба.