Споразумението на МВФ е много положителен сигнал за пазарите

Съветът на директорите на МВФ постигна принципно споразумение да се даде на Атина право да използва кредит от 1,6 милиарда евро

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси определи днес като "много положителен сигнал за пазарите" принципното споразумение на Международния валутен фонд (МВФ) за финансова подкрепа на Гърция, предаде
Франс прес.
"Решението, взето от МВФ, е много добра новина. Това е нов положителен сигнал за връщане на доверието на международните партньори на Гърция и много положителен сигнал за пазарите", коментира Московиси пред АФП.
"Това участие на МВФ открива пътя за бъдещо финансиране, което, разбира се, е по-малко от европейското кредитиране, но въпреки това е добре дошло и от полза за гръцката икономика", допълни французинът Московиси.
На 25 юли Московиси трябва да посети Атина, където е планирано да се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас и министъра на финансите Евклидис Цакалотос.
Съветът на директорите на МВФ постигна принципно споразумение да се даде на Атина право да използва кредит от 1,6 милиарда евро, а днес по-късно се очаква рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poors) да актуализира оценката си за кредитоспособността на Гърция.