Добрев: Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа са важни за бизнеса

Портфейл

22-07-2017, 14:33

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа затваря законовата рамка, регламентираща капиталовия пазар

Това каза Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика и член на комисията по икономическа политика и туризъм, цитиран от радио "Фокус".

„Важно е от една страна за малкия и среден бизнес в България, защото освен банковото кредитиране, ще има възможност да финансира своите инвестиции, набирайки средства през капиталовия пазар. От една страна е важно за бизнеса, за неговото развитие, което дава отражение върху развитието на икономиката като цяло. От друга страна, е важно включително за обикновените хора особено средната класа. Ако погледнем статистиката през миналата година в България има 180 000 души, които са получавали месечен доход над 2 000 лева. Според мен това можем да приемем за средна класа в България“, отбеляза той. „Ако погледнем резултатите или доходността на тази наша почти несъществуваща борса, която е едва 8% от БВП, в сравнение със 100% в развитите държави, преди ръста с 50% от средата на миналата година досега, акциите средно на година са носили доходност от 11% от 2009 до 2016 г.“, коментира Добрев.
Делян Добрев обясни, че за този 7-годишен период, който е бил и период на криза, средната доходност от дивиденти и ръст в цената на акциите на година е 11 %. По думите му това е добра възвращаемост.