Какви са правата ни като пациенти, когато сме на почивка?

Общество

23-07-2017, 06:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Петков: Реалностите на трудовия пазар се промениха

Всеки здравно осигурен пациент може да ползва безплатно лечение по морето, стига да носи със себе си Здравната книжка

В последните дни една тема стана особено актуална в социалните мрежи - какви права като пациенти имаме, когато сме на почивка и ни се наложи медицинска помощ. Важно е да се знае, че всеки здравно осигурен пациент може да ползва безплатно лечение по морето, стига да носи със себе си Здравната книжка. Но важно условие е пациентът да се насочи към правилното болнично заведение, иначе медицинските услуги се заплащат.
При неспешните случаи, като температура, бъбречна криза или прилошаване, болният трябва да потърси помощ при общопрактикуващ лекар. След като представи здравната си осигурителна книжка той ще получи безплатен преглед, а ако джипито прецени, че той трябва да бъде прегледан при специалист, ще му издаде направление.
В много от случаите болните плащат за лечението си, защото отиват директно в Спешният център, вместо да потърсят общопрактикуващ лекар. Там медиците установяват, че случаят не е спешен или животозастрашаващ. Тогава пациентът задължително си плаща за прегледа и направените му изследвания.
В социалните мрежи беше публикувана касова бележка, на която се виждаше, че родител е платил 125 лева, за да гипсират ръката на 7- годишното му дете. От частното болнично заведение излязоха със становище, че бащата е поискал преглед от специалист, без да има направление за такъв и без да е отишъл първо при общопрактикуващ лекар. В такива случаи дори и в държавните болнични заведение, когато болният иска да бъде прегледан от специалист без направление, той заплаща за услугата, защото няма как болниците да се отчетат пред касата.
Почиващите, които ще прекарат повече от месец по морето, могат да сменят временно личния си лекар. Така ще получават безплатно направления за прегледи при специалист, изследвания и лекарства по касата.