Курц: Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция

Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва

“Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от ЕС.“ Това заяви в интервю за немското издание „Велт ам зонтаг“ австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, съобщи агенция ТАСС, предаде БТА.

“Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва. Ние не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, посочва Курц, като подчертава, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Първият диппломат посочва, че вместо да предлага на Анкара да се присъедини към ЕС, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

Курц осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година и подкрепя мерките против Анкара, които германският му колега Зигмар Габриел обяви тази седмица. “Само преди няколко седмици Габриел ме критикуваше за ясната ми позиция и ме обвиняваше в популизъм“, отбеляза първият дипломат. На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера.