Възстановката на Каварненското въстание събра стотици зрители (снимки)

Автентичността и драматизмът на възстановката бе подсилена от зрелищни пироефекти

Стотици жители и гости на Община Каварна присъстваха на грандиозната възстановка на Каварненското въстание. Поводът бе 140-годишнината от славното историческо събитие. Над сто възстановчици от родолюбиви клубове от цяла България пренесоха зрителите в тежките за Каварна юлски дни на 1877 г. Автентичността и драматизмът на възстановката бе подсилена от зрелищни пироефекти. Участниците във военно-историческата реконструкция бяха бурно аплодирани от многобройната публика. 

„В нашата история има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост. Те поддържат нашия дух и ни дават сили да преодоляваме възникващите по пътя трудности“, заяви в словото си кметът на Община Каварна Нина Ставрева. Тя отбеляза, че в нашата славна история има много примери на духовно величие и патриотична саможертва, а споменът за тези велики моменти ни дават самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност. Кметът Нина Ставрева заяви, че е силно развълнувана и щастлива от присъствието на толкова многобройна публика на историческата реконструкция. „Народ, който помни и тачи своето минало и своите герои, има бъдеще! Това ми дава надежда за Каварна, това ми дава надежда за България!“, посочи кметът на Община Каварна.

Макар да не е така известно в популярната историография, паметта на жертвите и водачите от Каварненското въстание през юли 1877 г. е дълбоко почитана в крайморска Добруджа. Според някои историци жестокостта, с която то е потушено е сравнима с Баташкото клане. Имената на водача на въстанието Андрей Василев Димитров с прозвище Амира Джерафоглу и на „Избавителя“ - арменеца Еранос Ераносян носят улици в Каварна, обявени са посмъртно за почетни граждани и са им издигнати паметници.Най-внушителният паметник на въстаниците е недалеч от центъра при южния вход на града.

Паметният надпис гласи:
„Каварна се вдигна в защита мъжествена, в кърви потъна, из пепелища израстна!“