Кмет учи жителите как да се бранят от алоизмамници

В Зелен дол възрастните хора не се "връзват" на телефонните измамници

Расте броят на потърпевшите от телефонни измамници в страната, показва статистиката. За първото шестмесечие на тази година регистрираните случаи са 408, при 380 през същия период на миналата година. Макар че разкриваемостта също расте, проблем е, че близо 57% от присъдите са условни, което създава у престъпниците чувство за безнаказаност.

На този фон в благоевградското село Зелен дол кметът учи възрастните хора как да се пазят от телефонните измами.

Ангел Младенов, кмет на Зелен дол:
"Тука съм им казал, че в момента, когато по телефона ви търсят пари, веднага затваряте. Дори има и такъв случай, една от дъщерите се обади на кмета, казал си на майка ми, тя ми затваря телефона когато и говоря за пари. И съм забранил заиграването. Еми заиграването, когато например по следния вид: Ние сме полицаи, ти ни помогни да ги хванем, казах, няма такива истории, веднага затваряте телефона.

Местните се вслушват много в съветите на кмета. Почти няма дом, от който измамниците да не са опитали да измъкнат пари. Благодарение и на кметските съвети никой обаче досега не се е подвел.

Людмила Васева:
"Предупреди ни, днеска бехме там на гробищата и днеска ни предупреди, предупреждава ни той много."
Ерина:
"Такива измамници вика да не се доверявате вика, оти на таквия баби па зимаа ни парите, по телевизията гледаме."
Ангел Младенов, кмет на Зелен дол:

"Възможностите са много скромни, меко казано, естеството на този вид престъпления, е че много трудно се откриват. Изискват огромен ресурс и пари и това донякъде спомага този вид престъпление да се развива така."

Юлия, 81 г.:
"Ей, дечинка, престанете с тия измами, че това е много грозно за Вас, младите!"

В Благоевградско опитите за телефонни измами не спират. От полицията обясниха, че през тази година в региона най-често се използва схемата за мними полицейски служители, които въвеждат потърпевшите в заблуждение, че сътрудничат на органите на реда. Точна статистика за задигнатите от възрастните хора пари няма, съобщава БНТ.