Гутериш призова към сдържаност в споровете за Йерусалим

Свят

27-07-2017, 08:06

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Израел демонтира металните детектори пред джамиите в Йерусалим

Генералният секретар на ООН приветства диалога между Израел и Йордания

Генералният секретар на ООН приветства диалога между Израел и Йордания
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички политически, религиозни и общностни лидери да се въздържат от провокативни действия по въпроса за свещените места в Йерусалим, а Израел да покаже самообладание, съобщава “Асошиейтед прес“, предаде БТА.

Изявлението на Гутериш бе разпространено в сряда в централата на Организацията, след като палестинските групировки “Фатах“ и “Хамас“ апелираха към всички мюсюлмани да започнат масови демонстрации в петък срещу Израел във връзка със спорните мерки за сигурност на Храмовия хълм.

Генералният секретар на ООН посочи, че е особено разтревожен от потенциалния риск за нарастване на насилието. От 14 юли, когато трима въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи в района на мюсюлманските светини в Йерусалим, палестинско-израелските отношения се влошиха внезапно. В Източен Йерусалим и в други части на Западния бряг на река Йордан, избухнаха сблъсъци между израелските органи на реда и местните палестинци, протестиращи срещу въвеждането на допълнителни мерки за сигурност в района на Храмовия хълм.

Особено недоволство предизвика поставянето на метални детектори, разполагането на допълнителни военни и полицейски сили и камери за видеонаблюдение. Генералният секретар на ООН приветства диалога между Израел и Йордания и насърчи преговорите да продължат, за да бъде осигурена сигурността както на посетителите, така и на поклонниците.