Балансът ни срещу португалски отбори е доста отрицателен

Другите български отбори, които са се изправяли срещу португалци, са Спартак (Пловдив) и ЦСКА

Тази вечер Ботев приема Маритимо от 20:30 часа в среща от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа. "Канарчетата" са едва четвъртият български тим, който ще премери сили с португалски тим в евротурнирите.

 До момента историята е изцяло срещу родните представилите. От общо 16 мача нашите отбори имат едва 2 победи. Пет мача са завършвали наравно, а пораженията за българските тимове наброяват 9, пише Блиц.

 Единствените два успеха са на сметката на Левски. През сезон 1966/67 "сините" отстраняват Боависта във втория кръг на КНК след загуба в Португалия с 3:1 и успех пред собствена публика с 2:0. Следващата победа за тима от "Герена" датира от сезон 2010/11. Тогава Левски надделява като домакин над Спортинг (Лисабон) с 1:0 в мач без значение от груповата фаза на Лига Европа.

 Другите български отбори, които са се изправяли срещу португалци, са Спартак (Пловдив) и ЦСКА. През сезон 1966/67 пловдивчани се изправят срещу Бенфика на Еузебио в мач от 2-ия кръг на тогавашната Купа на панаирните градове. Първият мач в Пловдив завършва 1:1, а реваншът в Португалия завърша с победа за домакините (3:0).

 Всъщност, срещу Бенфика и Еузебио първи премерват сили "сините" и Гунди. В двата изключително драматични мача през 1965 година малко не достига на родния тим да излезе краен победител срещу големия по това време европейски колос, воден от Перлата на Мозамбик. 

 ЦСКА пък има през години сблъсъци с Бенфика, Спортинг (Лисабон) и Порто. Балансът на "червените" срещу португалските тимове е 3 равенства и 5 загуби.