Министър Кралев инспектира новата зала на Станка Златева в Сливен

Залата по борба ще бъде официално открита на празника на Сливен – Димитровден

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира в присъствието на кмета на Сливен Стефан Радев новопостроената спортна зала за клуба по борба на многократната световна и европейска шампионка Станка Златева. Утре комисия трябва да посети обекта за приемане и подписване на Акт 15. Следващите етапи от изграждането му са полагането на саморазливна подова замазка, поставянето на врати, гранитогрес и боя. Залата ще бъде официално открита на празника на Сливен - Димитровден, а градоначалника Радев се надява това да стане в присъствието на премиера Бойко Борисов.
"Много съм доволен от това, което видях. Това е първата специализирана зала по борба, която изграждаме. Всичко е извършено качествено и в срок", заяви министър Красен Кралев.
"Много сме си говорили с министъра, че инвестициите в спортна инфраструктура не дават резултат веднага, но са важни за бъдещето на младите хора и държавата като цяло. Аз се радвам много, че се работи в тази посока и се случват хубави неща и за нашия град", каза кметът на Сливен Стефан Радев. Станка Златева благодари на министър Кралев и спортното министерство за подкрепата за изграждането на залата.
Залата по борба на Станка Златева се намира в парк „Юнак“ и е изградена в кратък срок на обща застроена площ от 1250 кв. м. Първата копка бе направена на 1 март 2017 г. в присъствието на Красен Кралев и президента на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. Министерството на младежта и спорта отпусна 631 000 лева за изграждане на първия етап на залата по проект на клуба на Станка Златева. Теренът е предоставен безвъзмездно от община Сливен.
Съоръжението ще се използва основно за тренировъчна и състезателна дейност по борба. Наред с това могат да се организират състезания, семинари и спортни срещи. В залата ще има два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа, съблекални, складови помещения, офиси и санитарни възли. Новият обект фигурира в дългосрочните планове на Българската федерация по борба като един от шестте национални центъра, в които ще се провеждат подготвителни лагери и състезания.
Изграждането на новата спортна зала не е първата голяма инвестиция на Министерството на младежта и спорта в Сливен. През 2011 г. бяха отпуснати средства в размер на 222 000 лева за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Сливен“, а през 2015 г. – още 93 000 лв. за газификация на същата зала.