Предлагат промени в датите на изпитите за НВО след 7 клас ​

Снимка:

МОН

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Външното оценяване след VII клас остава без промяна

От МОН съобщиха, че разделянето на изпитите ще е облекчение за учителите

След като преди шест години просветното министерство обедини провеждането на изпитите след 7 клас с матурите в 12 клас, сега те отново ще бъдат разделени. Това предвижда проект на министерството на образованието. Бележки по промените могат да се правят до 28 август.

От министерството съобщиха, че разделянето на изпитите ще е облекчение за учителите, които трябва да се справят със сложното провеждане на матурите на модули.

Припомняме ви, че обединяването на изпитите беше направено, тъй като учениците имаха твърде много почивни дни. Сега те ще имат 4 почивни дни само от провеждането на тези изпити.

Датите за Националното външно оценяване след 7 клас ще са максимално късни, за да се усвои повече учебен материал, според просветното министерство. Изпитът по български език вече ще бъде на 6 юни 2018 г. , а по математика - на 8 юни.

Матурите пък остават през май - тази по български ще е на 21 май, а по предмет по избор - на 23 май. Според министерството, по-късната дата на изпита по български след 7 клас давала възможност и за провеждане на държавните изпити за професионална квалификация в същия ден - 6 юни.

Според проекта за графика на учебното време и ваканциите се предвиждат почивки за учениците почти всеки месец. Ваканциите са традиционните - есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са по-дълги от миналата година. И в крайна сметка учениците ще приключат училище с една седмица по-късно. Не се увеличава броя на учебните дни и часове.

Създадената обществена нагласа матурите да са преди 24 май налага графикът за 12 клас да е по-различен като ваканциите ще са по-кратки, казват още от министерството. Бележки по промените могат да се правят до 28 август.