Вицеадмирал Пламен Манушев: ГЕРБ-Добрич ще си върне доверието на хората

В Добрич има много добри професионалисти

Вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ-Добрич и областен координатор на партията в града, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.
Водещ: Вицеадмирал Пламен Манушев на практика поема като областен координатор ръководството на структурата на ГЕРБ в Добрич. Отдавна не бяхме свидетели на смяна на ръководството на областна партийна структура. В какво състояние като областен координатор приемате тази в Добрич?
Пламен Манушев: Аз ще започна с думите на господин Цветанов, че трябва наистина да намерим силата да излезем от тази кризисна ситуация, защото тя е такава. Тя е такава не само по отношение на Живко Мартинов, народния представител, но и по отношение на цялата организация, така че предстои наистина много сериозна работа, за да се върне доверието на хората от Добрич и Добричка област в ГЕРБ.
Водещ: Какво ще предприемете оттук нататък, за да заздравите климата в тази партийна структура?

Пламен Манушев: Първо, ще започнем от утре среща с хората от структурите на ГЕРБ и в град Добрич, и общинските организации в областта, за да говорим с хората, да видим какво е настроението, какъв е духът, също така да се опитаме и да върнем доста хора, напуснали ГЕРБ по различни причини в последните няколко години, тъй като смятаме, че има много здрави сили, които трябва да бъдат върнати отново, за да успее  ГЕРБ да възстанови доверието най-вече на своите членове, после на хората в област Добрич.
Водещ: Господин вицеадмирал, знаете, че доверие трудно се печели, много лесно и много бързо се губи. В тази връзка, как ще обясните на хората, напуснали структурите в Добрич, че досега сте пренебрегвали техните проблеми?

Пламен Манушев: Ще се опитаме да го направим. Нямаме друг избор, просто трябва да го направим. В близките месец-два трябва това нещо да бъде свършено. Ще стане с много работа наистина, с много обикаляне, с много разговори, с много диалог. Аз познавам такива хора покрай последната парламентарна кампания. Има много добри професионалисти, изтъкнати хора, признати хора в града, в областта, които имат желание да бъдат в ГЕРБ, но просто бяха решили да се оттеглят настрани, заради може би взаимоотношенията вътре в самата организация.
Водещ: Дължите ли извинение на хората в ГЕРБ – тези, които са останали и тези, които са напуснали, за ситуацията, предизвикана в структурата на Добрич?

Пламен Манушев: Дължим извинение наистина. По-голямата част го бяха направили може би преди две години, преди година. Такова беше състоянието и преди последните парламентарни избори. От няколко години организацията в Добрич се представя не както трябва, включително и на последните парламентарни избори не е това, което може да направи и да даде ГЕРБ и нейните членове и симпатизанти. Така че ще се борим това нещо да се промени. И отсега започваме целенасочена работа за местните избори след две години.
Водещ: На предишните местни избори в Добричка област партия ГЕРБ спечели само едно кметско място. Смятате ли, че със „Суджук гейт“, както вече придоби гражданственост тази история, вие ще можете да върнете отново добричлии, хората от областта, към партията и ценностите? Да им обясните, че всъщност няма разминаване и ако се е случило при отделни хора, то това е инцидент?

Пламен Манушев: Аз така мисля, че случило се е с отделни хора. Те нямат нищо общо, членовете и симпатизантите на ГЕРБ – тези, които много честно се бориха и на последната кампания за победата на ГЕРБ, те нямат нищо общо с това, което казахте. Трябва да им върнем вярата, че можем да го направим, с диалог, с разбирателство, с консенсус, със зачитане на тяхното мнение, включително и кой да бъде номиниран за общински листи, за кметове, както беше и за кампанията за депутатската листа. Много от мненията на хората са пренебрегнати там.
Водещ: Казахте, че конфликтът, напрежението в тази структура е тляло от две години поне насам. Защо нямаше реакция, за да не се стигне до тази твърде неприятна история?

Пламен Манушев: Не зная, не мога да отговоря на този въпрос защо е нямало реакция. Сигурно е имало сигнали, но така е решило ръководството, че могат да се вземат някакви мерки, може да се промени ситуацията, могат наистина да свършат добра работа. Може би затова, не зная. Днес зададох тези въпроси на господин Цветанов. Но това, което е било, е минало. Сега сме в настоящето и трябва да работим за бъдещето.
Водещ: С извадени поуки обаче от това минало.

Пламен Манушев: Да, с много сериозни поуки.
Водещ: Коя е голямата поука от този случай?

Пламен Манушев: Голямата поука е, че хората не трябва да бъдат подвеждани, не трябва да бъдат подвеждани по този начин, защото наистина има хиляди изключително честни членове на ГЕРБ, симпатизанти на ГЕРБ и това всичкото се отрази и на техния имидж, на отношението към тях. Тези шеги са навсякъде в града, по ресторанти. Снощи бях там, за това говорят хората.
Водещ: Това е обяснимо. В техния град се е развивало основна част от действието. Предстои ли избор в структурата на Добрич, така че може би с избор на ново ръководство, на нови хора, да се заздрави климатът?

Пламен Манушев: Предстои. Предстои такова. Ние сме временно ръководство – и областното, и общинското са временно ръководство, до два месеца, максимум три. И целта е не веднага да се направи избор и да бъдат избрани ръководители, а да мине малко време, наистина да се опитаме да върнем здравите сили, които ги има в Добрич, да ги върнем в организациите и тогава те сами да определят кой ще им е лидерът, кой ще ги ръководи. Да си го изберат, както е в Устава на ГЕРБ записано.
Водещ: Съзнавам, че не вие сте човекът, който трябва да отговори на този въпрос, но не мога да не ви го задам. Има ли други структури в страната, които да имат сходни проблеми с напрегната атмосфера, да имате сигнали за тях в централното ръководство в София?

Пламен Манушев: Аз не съм член на централното ръководство, но от обикалянето в страната и покрай президентската кампания, има. Винаги, където има хора, има и конфликти. И голяма част от тях са междуличностни, не са принципни отношения на политиката на партията. И те вредят изцяло на ГЕРБ, вредят и на населените места, където ги има. Личи си там, където има такива конфликти, там нещата не се случват просто.

Източник: ИА"Фокус"