Прокуратурата обвини и задържа 59-годишен мъж за трафик на мигранти

Крими

28-07-2017, 15:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията залови 47 мигранти край село Труд

В два микробуса били превозвани 47 чужденци

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Георги А., на 59 г., за трафик на хора -  помощ на имигранти в България  да преминат през страната в нарушение на закона с цел имотна облага, като престъплението е извършено по отношение на повече от едно лице и по отношение на лица, ненавършили 16 г., чрез използване на моторно превозно средство  – престъпление по чл.281 ал.2 т.1 т.4 и т. 5 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.20 ал. 2 от Наказателния кодекс. Обвиняемият Георги А. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

До момента е установено, че на 27 юли 2017 г. край с. Труд, обл. Пловдив, около 4,20 часа, полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив подали сигнал за спиране на два микробуса, марка „Мерцедес“, които се движели един след друг и извършили нарушение по Закона за движение по пътищата – обърнали посоката за движение на забранено за това място. Обвиняемият Георги А., който управлявал първия микробус, спрял, слязъл от автомобила и се опитал да избяга, но бил настигнат и задържан от полицейските служители. Шофьорът на втория микробус – Николай П., на 24 г., спрял около 50 метра след първия. Той слязъл от моторното превозно средство и успял да избяга в неизвестна посока. Същият бил обявен за общодържавно издирване и задържан в гр. Свиленград на 27 юли 2017 г., като предстои днес да му бъде повдигнато обвинение за горепосоченото престъпление, извършено в съучастие с обвиняемия Георги А.  Николай П. ще бъде задържан и за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  

Служителите на МВР установили, че в двата микробуса били превозвани 47 чужденци, които заявили, че са граждани на Ирак. Сред тях имало 23 непълнолетни лица.

На 30 юли 2017 г. Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги А. и Николай П.