Санкционирани са над 600 семейства заради отсъствията на ученици

От област Добрич

В Добричка област са санкционирани 624 семейства, чиито деца са натрупали по пет и повече неизвинени отсъствия от училище през първото полугодие на 2017-а, съобщи директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане Ирена Баирова на пресконференция.
Безотговорните родители не са получили детски добавки в месеца, в който е регистрирано бягството от учебни часове. С най-тежката санкция - спиране на детските добавки за година, са наказани 66 от посочените семейства, тъй като децата им са отсъствали от класните стаи без уважителни причини в три последователни месеца през учебната година, посочи Баирова.
В регионалната дирекция вече са подадени първите 113 заявления от родители на първокласници за подпомагане за началото на новата учебна година. Помощта в размер на 250 лева се предоставя след записването на най-малките ученици в училище. Крайният срок за подаване на заявленията е 15 октомври, напомнят от дирекцията. През миналата учебна година в Добричка област са кандидатствали 1144 семейства на първокласници за финансова подкрепа от държавата.