Валери Симеонов: Време е в учебниците да има поне няколко реда за великия ген.Иван Колев

Добричлии се поклониха по повод 100 години от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев

Възпоменателна церемония по повод 100 години от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев се състоя в Добрич.

„Неговата памет ни прави още по-силни, още по-българи, неговата памет ще бъде вечна. Ще бъде вечна и паметта на всички тези, които в различни периоди в историята на България са жертвали най-скъпото и най-свидното, за да я има България” заяви по време на церемонията   вицепремиерът Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ пожела най-сетне в българското образование и в учебниците по история на децата да има поне няколко реда за Добричката епопея, за освобождението на Добруджа, за великия ген.Иван Колев – човекът, който ни показа с живота си, с делото си как трябва да служим на България – всеотдайно, с огромно уважение и обич и да сме готови да дадем и най-скъпото си – живота си за България.

„И днес сме тук, за да почетем паметта на един достоен мъж - дързък, непокорен, борбен... Остави ни непреходните следи на мисията си - да учи човеците на себеотдаване, чест, безстрашие... Генерал Иван Колев... Безрезервно предан на усета си за истина и справедливост, воден от оная чиста емоция на изпълнените със светлина хора, трасиращи пътя на човешкия род към духовно израстване..., заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов.

 На паметника на героя се състоя военен ритуал на Военноморските сили на Република България. Добричкият  духовни Емануил отслужи панихида. Част от церемонията включваше освещаване на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III-та българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С монтирането на плочите приключи вторият етап и се оформя цялостната композиция на комплекса. Официални гости на церемонията бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители от различни парламентарни групи и видни общественици, които са увековечили делото на ген. Иван Колев.

Община град Добрич съвместно със Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за Освобождението на Добруджа през 1916 г.” и с подкрепата на родолюбиви българи успя да реализира една идея, която има почти столетна история – идеята за издигане паметник на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Тази идея датира още от времето на Първата световна война и днес паметникът на ген. Иван Колев вече е факт. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея в периода 5–7 септември 1916 г. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира в санаториум във Виена, Австрия. Ден преди смъртта си големият български пълководец е произведен в чин генерал–лейтенант. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. Големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917).

Примомняме, че паметникът на ген.Иван Колев бе изграден с личното съдействие и активното спомоществователство на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предостави по-голямата част от средствата. Скулптурата на ген.Колев, изработена от Александър Хайтов. Тя бе открита на 7 септември 2016 година.

Церемонията  бе организирана от Община град Добрич и Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“.