Решетки за изнудвач на възрастна жена

Крими

30-07-2017, 10:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обвиненият за лидер на порно секта иска помощ от България

За това престъпление законът предвижда до 15 години затвор

Апелативен съд Бургас не уважи жалбата на 32–годишния Велислав Петров срещу Определение на Окръжен съд – Бургас, с което е потвърдена мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Петров е привлечен в качеството на обвиняем за това, че изнудвал бургазлийката Кристияна за сумата от 37 200 лева.
За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, глоба от пет до десет хиляди лева и конфискация до ½ от имуществото на дееца. Представителят на Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на постоянния арест. Касае се за тежко умишлено престъпление, което е осъществено грубо и брутално срещу самотно живееща, беззащитна възрастна жена, мотивира се прокурорът.
Защитата настоя за мярка „подписка“ и разви тезата, че Петров е бил привлечен за работа от непознати, контактувал е с тях само по телефона и по-късно е разбрал, че е „муле за пренасяне на средства“. Адвокатът посочи, че от телефонните разпечатки ставало ясно, че Велислав Петров не е контактувал с пострадалата възрастна жена.
Въззивният състав изцяло споделя изводите на първата инстанция, че от наличните до момента доказателства, може да се приеме, че жалбоподателят Петров е автор на извършеното престъпление. От друга страна не е отпаднала опасността от укриване поради липсата на постоянен адрес или извършване на друго престъпление, предвид тежестта и обществената опасност на деянието. Въпреки наличието на постоянна адресна регистрация в гр. Свищов, обвиняемият не е обитавал жилището си значителен период от време преди престъплението, а е отсядал в различни градове на случайни адреси, включително и в  гр. Бургас, пише в определението на съда.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.