Евгени Стоянов: Антикорупционният закон не търси възмездие а справедливост

Всеки с висш държавен пост, в чиято декларация за имуществото има несъответствие за над 5000 лв., ще бъде предаван на данъчните

Идеята на закона за противодейстиве на корупцията не е да се търси възмездие, а възстановяване на справедливостта сред обществото. Това каза заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. И призна, че много трудно се събират доказателства по дела за незаконно забогатяване. Новият антикорупционен закон предвижда да има един общ орган-комисия, която дори ще има право да прилага СРС-та. Новата комсия ще има и доброволни сътрудници. Тя ще е от петима членове.
Всеки с висш държавен пост, в чиято декларация за имуществото има несъответствие за над 5000 лв., ще бъде предаван на данъчните. При по-голямо разминаване ще се прави и 10-годишна проверка. Може да се стигне и до конфискация.
Стоянов каза още, че с новия закон биха се решили доста недобре работещи текстове в сегашното законодателство. А и няма да има редица органи, чиято дейност частично се дублира.
Общинските съветници, главни архитекти, директори на болници, ректори на университети и още редица други също вече ще подават декларации.
Сформирането на новата комисия не е концентрация на власт, а най-добрият контрол е както е предвидено - от парламента, посочи Стоянов. Той призова да бъде дадено обществено доверие на новия орган.
С мотива, че се залага на по-висока ефикасност Стоянов обясни идеята сред правомощията на новия орган е да прилага специални разузнавателни средства.