Новият директор на ФБР ще е Кристофър Рей

Свят

02-08-2017, 09:26

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ наложиха финансови санкции на венецуелския президент

Номинацията на 50-годишния Рей бе одобрена в Сената с 92 гласа

Сенатът на САЩ утвърди снощи с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване ФБР. Той ще смени Джеймс Коми, който бе уволнен от поста от президента Доналд Тръмп, предава БНТ.

Номинацията на 50-годишния Кристофър Рей бе одобрена в Сената с 92 гласа срещу 5 и така той поема поста директор на ФБР. Кандидатурата му бе официално издигната от президента Доналд Тръмп на 7 юни, който го определи като безупречно квалифициран специалист.

"Както знаем, многобройни разследвания са в ход, включително да се изясни има ли руско влияние върху изборите през 2016-та. Това са важни и чувствителни въпроси. Те са отговорност на директора на ФБР. По време на изслушванията г-н Рей обеща, че ще пази своята независимост и няма да допуска външна намеса или натиск в работата си. Репутацията му не ни дава основание да се съмняваме в него", каза сенаторът Чарлз Грейсли.

Рей е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при президента Джордж Буш-младши. По професия е юрист, завършил Йейлския университет. В момента е партньор в юридическа фирма.

Американският президент Тръмп уволни бившия шеф на ФБР Джеймс Коми на 9 май като подчерта, че не е доволен от работата му. Мандатът на директора на ФБР е 10 години.