В Седмицата на кърменето РЗИ – Русе организира образователен семинар във Ветово

Животът

02-08-2017, 09:48

Снимка:

Училище за родители

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спипаха във Ветово 70- годишен неправоспособен, с нерегистрина мотопед

Акцент на презентациите е рискът от тютюнопушене по време на бременността и кърмене

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Тя се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

 

Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула – тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие. Според Световната Здравна организация „децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група“.

За поредна година Русе се включва в отбелязване на седмицата на кърменето. Организатори на проявата са Регионална здравна инспекция – Русе и Община Ветово. Експерти от здравната инспекция ще дискутират проблемите на кърменето с бъдещи и настоящи майки.

На 02.08. от 10.00ч. в гр. Ветово ще се проведе образователен семинар, на който ще се представят лекции на теми: „Кърменето – инвестиция за цял живот” и „Хранене по време на бременността” и ще се консултират нуждаещите се от специалистите на РЗИ.

Акцент на презентациите е рискът от тютюнопушене по време на бременността и кърмене, както за бебето, така и за майката. Изнесеният консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене към здравната инспекция ще консултира желаещите майки да се откажат от вредния навик и ще извърши измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишван въздух.

 

На срещата ще се разпространят информационни материали.