Свободното време ни прави щастливи, а не материалното

Общество

02-08-2017, 10:27

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Стресът поради липса на свободно време причинява безпокойство и инсомния

В изследване в Канада бе установено, че парите, които се използват за да освободим свободното си време(като да платим на някого друг да свърши задълженията ни) е ключът към щастието ни, а не това да харчим за различни вещи. Според психолози, липсата на свободно време допринася към стрес, безпокойство и инсомния, но въпреки това, дори заможните хора не искат да плащат на други да вършат задълженията им.

"В поредица от изследвания установихме, че хората, които използват парите си за свободното си време са по-щастливи", обясни д-р Елизабет Дън, психолог от Университета на Британска Колумбия в Канада.

С нарастването на доходите в много държави се наблюдава и нов феномен - бедност на свободно време. В държави като Германия и САЩ хората съобщават, че се стресират от липсата на време за себе си.

Над 6000 възрастни, включително 800 милионера, са били разпитани за това колко пари харчат за да си "купят" свободно време. Изследващите са достигнали до извода, че едва 30% от хората си "купуват" свободно време, но тези, които го правят били по-щастливи от живота си.

Д-р Дън задава въпросът - има ли нещо, което се налага да правите в ежедневието си, което ви изпълва с ужас или недоволство? Ако отговорът е да, би било добра инвестиция да платите на някого друг да го свърши.

Според психолозите, изследването може да помогне на тези, които се чувстват сякаш задълженията им у дома са като втора работа.